Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Επίσκεψη στο Κέντρο Γαία

Στις 13 Νοεμβρίου 2012 πήγαμε στο Κέντρο ΓΑΙΑ στην Κηφισιά.
Το κτίριο ήταν ψηλό,διώροφο, μοντέρνο και αρκετά εντυπωσιακό.
Μόλις μπήκαμε μέσα, μια κυρία μας υποδέχτηκε θερμά. Μας προέτρεψε να καθίσουμε σε μια μοκέτα, μπροστά από μια θεόρατη υδρόγειο σφαίρα. Σε μια στιγμή τα φώτα έσβησαν και η υδρόγειος σφαίρα άρχισε να γυρίζει. Έπαιζε χαμηλή μουσική και ακούγαμε για το πώς δημιουργήθηκε η Γη.
Στη συνέχεια μπήκαμε σε μια μικρή θόλο όπου προβάλλονταν εικόνες με τις ομορφιές του πλανήτη Γη, τα δημιουργήματα του ανθρώπου πάνω σε αυτή αλλά και τις καταστροφές που προκαλεί.



Ύστερα χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες: α) την ομάδα που ασχολήθηκε με τους Φυσικούς Πόρους β) την ομάδα που ασχολήθηκε με το Νερό  και γ) την ομάδα που ασχολήθηκε με την Ενέργεια.

Φυσικοί Πόροι:
Όχι στην υπερκατανάλωση




Κάθε προθήκη και ...κάτι από τη φύση που καταστρέψαμε...όταν ακουμπούσαμε το χέρι μας πάνω στο υλικό (π.χ. γούνα) ακούγαμε τη φωνή του αντίστοιχου ζώου..που σκοτώνεται...
όταν το υλικό ήταν συνθετικό δεν ακούγαμε τίποτα...


Νερό: Μας έκανε εντύπωση ότι για ό,τι κατασκευάζεται χρειάζεται νερό. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση. Επίσης σηκώσαμε 20 λίτρα νερό και τα μεταφέραμε για μερικά μέτρα  για να καταλάβουμε τι γίνεται στις χώρες του τρίτου κόσμου όπου γυναίκες και παιδιά κουβαλούν πολλά λίτρα νερό για πολλά χιλιόμετρα.












Ενέργεια: Μιλήσαμε για την εξοικονόμηση Ενέργειας, για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου που οφείλεται στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και συζητήσαμε πιθανές λύσεις. Κάποιες απ' αυτές που προτείναμε εμείς τα παιδιά είναι:
ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ 
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (π.χ. δεν αφήνουμε τα φώτα ανοιχτά όταν φεύγουμε από ένα δωμάτιο).












Ποια ήταν τα μηνύματα που πήραμε;









ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου